Niacyna nazywana również witaminą PP lub witaminą B3
Witamina B3 (PP) inaczej niacyna została po raz pierwszy opisana w 1873 roku przez Hugo Weidela, w jego badaniach nad nikotyną (1.) . Dlatego też nazywa się ją również kwasem nikotynowym (KN) lub jego amidem (obie substancje to ta sama witamina). Również za postać tej witaminy rozumiemy obie formy koenzymatyczne – NAD i NADP (gdyż wchodzi w ich skład).
Witamina PP będąca tematem tego artykułu może być częściowo syntezowana przez organizm ludzki z aminokwasu jakim jest tryptofan tylko przy udziale innych witamin z grupy B (B1, B2 i B6). Pomimo naturalnej syntezy i tak nie jest to wystarczająca ilość dla idealnej homeostazy organizmu, gdyż proces jej wytwarzania nie jest zbyt wydajny. Należy więc uzupełniać jej poziom za pomocą pożywienia w codziennej diecie lub przy pomocy sprawdzonej suplementacji.
Aby organizm wytworzył tylko 1 cz. wagową Niacyny musi zużyć do tego procesu aż 60 cz. wag. tryptofanu. Tryptofan należy natomiast do aminokwasów egzogennych czyli tych również niewytwarzanych przez organizm - dostarczanych z pożywieniem. Aby tego było mało, gdy tylko dochodzi do deficytu jednej z witamin B1, B2 lub B6 cały proces syntezy Niacyny jest hamowany.
Właściwości niacyny są zostały szeroko opisane w świecie naukowym. Poniżej prezentujemy jedne z ważniejszych procesów w których niacyna ma swój istotny udział:
Ponadto Niacyna:
Niedobór witaminy PP może prowadzić do rozwoju różnych schorzeń. Duży niedobór wywołuję chorobę zwaną pelagrą. W uproszczeniu jej charakterystyczne objawy to zaczerwienienie i szorstkość skóry, następnie stany zapalne skóry i układu pokarmowego prowadzące do biegunek i wycieńczenia organizmu, otępienia, utraty pamięci a w przypadku nieleczenia nawet śmierć.
Inne choroby związane z awitaminozą niacyny to choroba Hodgkina, Hartnupów i hipercholesterolemia. Ponieważ witamina B3 ma wpływ na układ nerwowy zaburzenia jej metabolizmu obserwuje się w różnych chorobach psychicznych jak schizofrenia, depresja i alkoholizm.
Niedobory niacyny wypływają niekorzystnie na stan psychiczny człowieka (osłabienie, bezsenność, zawroty i bóle głowy, poirytowanie, słaba koncentracja oraz zaburzenia pamięci). Małe niedobory witaminy B3 mogą przyczynić się do spowolnienia metabolizmu co może spowodować zmniejszenie tolerancji na zimno.
Kiedy mogą się pojawić niedobory niacyny?
Generalnie niedobór niacyny może się pojawić w sprzyjających ku temu warunkach, czyli przy niedożywieniu, słabo zbilansowanej diecie, gdzie pokarm jest ubogi w niacynę, tryptofan i inne witaminy z grupy B.
Do przyczyn niedoboru witaminy PP należą również: - nieprawidłowe trawienie lub wchłanianie z przewodu pokarmowego (przykładem jest choroba Hartnupów, gdzie dochodzi do zaburzenia wchłanianie jelitowego i nerkowego tryptofanu); - długotrwałe przyjmowanie izoniazydów, czyli leków przeciwgruźliczych, gdyż są analogami strukturalnymi witaminy B3; - wszelkie większe zapotrzebowania na niacynę, które pojawiają się przy zwiększeniu procesów energetycznych (np. z powodu spożycia dużej ilości cukru); - chorowanie na nowotwór zwany rakowiakiem, przy którym tryptofan jest nadmiernie zużywany do produkcji serotoniny.
Pamiętaj również że przy suplementacji Niacyną w celu uniknięcia czasowego zaczerwienienia skóry oraz większej ciepłoty ciała (co może się zdarzyć po zażywaniu suplementów z jej wyższą dawką jak Niacin X-Treme ), najlepiej zwiększać dawkę dobową nawet poprzesz dzielenie tabletki na kilka części oraz nie należy przyjmować produkt na pusty żołądek! Po kilku dniach organizm przyzwyczaja się do otrzymywanych dawek niacyny i potrafi ja znakomicie wykorzystać.
Artykuł napisany na podstawie literatury naukowej i popularnonaukowej. Bibliografia u autora. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zapraszamy - Sklep Internetowy - Naturalne Suplementy CaliVita