Jagody Acai (Acai Berry) coraz popularniejsze na naszym kontynencie, od lat stanowią podstawę diety ludów lasów amazońskich. Owoc ten jest bardzo ceniony nie tylko za swoje znakomite walory odżywcze ale przede wszystkim szerokie właściwości prozdrowotne. Nie bez przyczyny zyskały one po zdobyciu ogromnej popularności miano „Czarnego złota”
Poniższy artykuł jest uzupełnieniem naszej pierwszej publikacji Jagody acai - szerokie właściwości zawarte w jednym owocu, w której skupiliśmy się na składzie oraz najważniejszych pozytywnych właściwościach tej rośliny. Dziś jednak skupimy się na przedstawieniu wielu korzyści płynących ze stosowania Jagody Acai w swojej diecie.
Zanim jednak rozpoczniemy dalszą część artykułu warto wspomnieć o formie w jakiej najlepiej spożywać ten produkt. Oczywistym jest to, że najlepsza jego formą jest świeży zerwany z palmy owoc. Niestety na naszym kontynencie jest niemożliwe. Owoc ten dodatkowo bardzo szybko się psuje tracąc swoje cenne właściwości. Stąd też ich transport również jest mało możliwy a zamrożona forma to również już nie to!
Dlatego też najczęstszą spotykaną formą są suszone jagody Acai oraz Soki. Sok z Acai aktualnie stanowi najlepszą formą pod warunkiem, że zostały zachowane najwyższe standardy produkcji oraz nie jest to „wyciśnięta woda” czy produkt tworzony na bazie koncentratu. Wiele produktów na rynku jest mieszanką Jagody Acai z innymi produktami lub jak już wspominano w przypadku tańszych produktów tworzone są przeważnie na bazie koncentratów. Szukając soku z Acai nie warto oszczędzać na jakości!
Często gdy pytam kogoś o Jagody Acai, kojarzą się one moim rozmówcom z odchudzaniem. Aktualnie większość spotykanych reklam na portalach informacyjnych dotyczących Acai oferuje głównie znakomite efekty w odchudzaniu. Z tego powodu jest to pierwsza pozytywna właściwość stosowania soku oraz innych przetworów z Jagody Acai.
Właściwości Acai wspierające organizm w dietach odchudzających są potwierdzone i przetestowane przez nie jednego Polaka. Jest prawdą, że zawarte w jagodach związki aktywne pomagają skutecznie przyśpieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej w przypadku dużej nadwagi pomagając przywrócić prawidłową wagę ciała. Działanie to zawdzięczamy zawartości dużej ilości błonnika, który wraz z innymi zawartymi w owocu związkami aktywnymi przyśpiesza przemianę materii oraz proces trawienia. Jagody Acai dodatkowo sprawiają, że organizm szybciej oraz dłużej czuje się syty. Połączenie stosowania Acai wraz z dietą oraz wysiłkiem fizycznym w wielu przypadkach przynosi znakomite rezultaty.
Na łamach naszego portalu, w wielu publikacjach gdzie pojawia się temat antyoksydantów, bioflawonoidów oraz polifenoli wspominamy o ich wręcz cudownym pozytywnym oddziaływaniu na serce, układ krążenia oraz stan naczyń krwionośnych. Jednak w przypadku Jagody Acai wszystko to nabiera jeszcze większego znaczenia, gdyż jest to chyba numer 1 na świecie obok Mangostanu pod względem zawartości dziesiątek rodzajów prozdrowotnych antyoksydantów w 100g owocu. Posiada ich 33 x większy niż czerwonych winogron i 100 x większy niż zielona herbata. Jagoda Acai posiada najlepsze właściwości niwelowania wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu chroni naczynia krwionośne oraz „dobry cholesterol” przed uszkodzeniem/utlenianie. Właściwości polifenoli sprawiają, że krew lepiej krąży, naczynia krwionośne nie ulegają tak gwałtownym skurczom, obniża się w sposób naturalny ciśnienie oraz lepkość krwi.
Dodatkowo znakomita cechą Acai jest to, że zawiera w swym składzie również sporo kwasów nienasyconych (które na co dzień spożywamy w formie dobrej jakości oliwy czy ryb), których szerokie działanie w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i zawałów zasługuje na nie jeden oddzielny artykuł.
Jagody acai a co za tym idzie wytwarzane tyło na jego bazie soki zawierają sporo organicznych i dobrze przyswajalnych minerałów w tym sporo wapnia (aż 260mg /100g). Stąd jest to znakomita forma dodatkowej suplementacji tego pierwiastka w profilaktyce osteoporozy. Dokładny skład mineralny oraz bogaty zestaw aminokwasów możesz sprawdzić w naszej poprzedniej publikacji – Klikając tutaj.
Dodatkowo jako jedno z najlepszych na świecie źródeł antyoksydantów chronią nasze stawy oraz inne struktury przed starzeniem wolno rodnikowym, lub w przypadku chorób autoimmunologicznych (zwyrodnienia, RZS..) wspiera naturalne funkcje obronne i regeneracyjne organizmu.
mgr Biologii Kamil Fudali
Zapraszamy - Sklep Internetowy - Naturalne Suplementy CaliVita